Sivukartta

Kirjaudu sisään

 

Sopeutumisvalmennus

Sopeutumisvalmennus on osa kuntoutusta. Valmennuksen tavoitteena on tukea vammaista ja hänen perhettään selviytymään muuttuneessa elämäntilanteessa. Perheen sopeutumisohjaus ja -valmennus kuuluvat vammaispalvelulain mukaan kunnan järjestämisvelvollisuuteen. Kunta voi siten järjestää omia sopeutumisvalmennuskursseja tai avustaa perhettä heidän osallistuessaan esim. jonkin järjestön järjestämälle sopeutumisvalmennuskurssille. Myös KELA kustantaa kehitysvammaisten perheitten sopeutumisvalmennuskursseja. Kuopiossa kaupungin myöntöperusteet sopeutumisvalmennuskursseille ovat olleet varsin tiukat. KELAn kustantamille kursseille on yleensä päässyt, jos kehitysvammaisen perheellä on halua ja tarvetta osallistua sopeutumisvalmennukseen. Nykyisin on tarjolla sopeutumisvalmennuskursseja myös yksinhuoltajien perheille sekä isä ja lapsikursseja. Aikuistuville nuorille kehitysvammaisille on omia itsenäistymiskursseja.

Lisätiedot: kehitysvammaisten avohuollonohjaajat ja KYS:n kuntoutusohjaaja sekä KELA:n toimisto

Sopivia sopeutumisvalmennuskursseja voit myös itse kysellä suoraan esim. seuraavilta järjestäjiltä, joilla on valikoimissaan Kelan kustantamia sopeutumisvalmennuskursseja:

- Kehitysvammaisten tukiliitto,
  Pinninkatu 51, 33100 TAMPERE, puhelin 0207718200

- Epilepsialiitto,
  Malmin kauppatie 26, 00700 HELSINKI, puh (09) 350 8230

- Lehtimäen opisto ja Valkealammen kurssikeskus,
  PL 13, 663501 LEHTIMÄKI, puh (06 ) 522 0200

- Suomen CP-Liitto ry,
  Hopeatie 1 B 12, 00440 HELSINKI, puh (09) 503 1322

Osallistuminen KELAn kustantamille sopeutumisvalmennuskursseille on yleensä maksutonta. Muiden kustantamat ovat joko ilmaisia tai niissä on jokin omavastuuosuus. Kaupungin tuki sopeutumisvalmennuskurssille osallistumisesta on haettava etukäteen.

Powered by CMSimple